Derfor svømmere næsten ingen hår på kroppen

14 august 2019 Anders Lundtang Hansen
Derfor svømmere næsten ingen hår på kroppen

Hvis du er sportsentusiast og kender til svømmesportens verden, så er dette ingen overraskelse for dig, men det er stadig værd at bemærke.

Måske ser du kun svømning, når der er nogle store stjerner med, som kan finde store medaljer ved VM eller for eksempel OL, hvor de store svømmere bliver navne, som selv almindelige mennesker kender, fordi der er så mange medaljer på spil.

Ofte ender svømmere da ved disse stævner da også med at være dem, som høster de fleste medaljer med hjem og kan hænge over kaminhylden – og være blandt de enkeltstående atleter, som sammenlagt vinder flest medaljer ved OL for eksempel.

En dyst kan være overstået på kort tid i bassinet, og så skal der uddeles guld, sølv eller bronze, men hvis man lægger mærke til, hvor meget der skiller de respektive svømmere ad mellem, hvem der vinder hvad, så er vi ofte nede at måle i små decimaltal.

Og en svømmer kan ikke bare ændre svømmestil midt i udfordringen, for det er måske forbudt, medmindre det er frisvømning. Ellers skal det være brystsvømning eller lignende, man holder sig til.

Derfor kommer det altafgørende til at stå ved, hvor godt man har trænet, om man rammer dagen – og så de små lovlige tricks.

I gamle dage så mange svømmere med store overskæg og krusede hår, men det er stort set væk fra mændenes side, der enten er skaldede eller har meget lidt hår på hovedet.

Hvorfor har dette ændret sig? Er det på grund af moden?

Nej, det er same årsag, som at mange kvinder tager en badehætte på: de bliver mere aerodynamiske i vandet, og hår er med til at skabe modstand.

Så hvis svømmeren har minimalt med hår på sig, så bliver det ikke som en våd klump masse, man har hængende efter sig, som kunne sinke en i hastighed.

Flere Nyheder